przez atoPeszek 07 Cze 2006, 22:29
z Tym że zapomniano o tym temacie to ja go postanowilem odświeżyc i zamiescic kolejny sprawdzony i dobry przepis na grilla:D
Ziemniaki do mięs z grilla
Składniki:
Ziemniaki, groszek zielony z puszki, majonez, sól.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach na półmiękko, zostawiamy aby wystygły. Następnie kroimy na pół i wydrążamy część ziemniaków, zostawiając warstwę ok. 1 cm. Ugniatamy to, co wydrążyliśmy, dodajemy groszek, sól, majonez, wszystko mieszamy i wkładamy w wydrążone połówki ziemniaków. Układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smacznego.
Uwagi:
Podajemy do mięsa lub kiełbasy z grilla. Moim gościom to smakuje i nie trzeba mieć tyle mięsa, bo zjedzą ziemniaki, a to jest sycące.
oraz inny swój przepis
Do grilla serwujęm.in:
1. pieczywo czosnkowe
(Składniki:
- 2 łyżki miękkiej margaryny lub masła,
- 2 łyżki tartego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- duży ząbek czosnku,
- pieprz ziołowy do smaku,
- mozna dodać ketchup,
- bagietka pokrojona na kromeczki (lub zwykłe bułki),
- margaryna do smarowania blachy.
Wszystkie składniki (prócz bułeczek) dobrze wymieszać, smarować przygotowanym farszem, zapiekać w piekarniku (powinny być chrupiące, ale miękkie a nie wysuszone)
2.pieczone w piekarniku ziemniaki
(połówki lub ćwiartki ziemniaków gotować 10 minut, wystudzić (najlepiej zalewając zimną wodą), następnie wlać trochę oleju, wymieszać, doprawić jak się lubi i piec w piekarniku do miękkości
...Error 40: Forum not found...