fluid napisał(a):orgazm w ustach
może bez tego bo ja wole bez sosu

a serio to robiłem cos podobnego tylko bez marchewki:D i dobre tez:D
fluid napisał(a):orgazm w ustach
Trane napisał(a):kanapki z masłem czosnkowym
fluid napisał(a):przyprawa o nazwie TZATZIKI
czosnek
smietana
maly kefir
Tzatziki - grecki sos z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego ogórka startego na tarce, przyprawiony czosnkiem, solą i pieprzem. Schłodzony sos podaje się do pieczonych mięs, warzyw i chleba.
fluid napisał(a):z miesa forumjemy kotlety i kladziemy je na grilla
mati43 napisał(a):a to jest mój ulubiony deser z grilla
A one utrzymają się na drucikach
1.Szaszłyki:
SKŁADNIKI 4 kiełbasy lub porcje piersi z kurczaka
Papryka
Pieczarki
Świeży ogórek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokroić składniki na grubsze kawałki i na przemian nakłuwać na szpikulce szaszłykowe. Piec na ruszcie często obracając. Uwaga: mięso z piersi kurczaka należy wczesniej przygotować: posypać przyprawami do mięsa drobiowego, zalać oliwą i odstawic na conajmniej 5 godzin do lodówki.
Grillowane skrzydelka
(4 porcje)
6 lyzek Przyprawy do zup, sosów, salatek WINIARY
700 g skrzydelek kurczaka
2 lyzki miodu
0,5 lyzeczki imbiru
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 ząbek czosnku
2 lyzki oleju
Marynata: Czosnek oczyscic i rozdrobnic. Przyprawę polączyc z miodem, imbirem, papryką, czosnkiem, olejem i wodą (3 lyzki). Skrzydelka posmarowac marynatą i pozostawic na 1 godzinę. Na rozgrzanym grillu smazyc skrzydelka 25 minut. Podczas pieczenia smarowac marynatą.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 25 minut
3.Banany z grilla.
SKŁADNIKI
4 banany
Czekolada
Wiórki kokosowe
Cytryna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane ze skórki banany położyć na folię aluminiową, skropić cytryną, posypać wiórkami kokosowymi i potartą na tarce czekoladą. Upiec na obrzeżach rusztu (potrzebują mniej ognia).
Gorące kanapki
(4 porcje)
2 lyzki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
4 bulki z sezamem
2 pomidory
1 cebula
1 salata
12 plastrów mortadeli lub innej kielbasy papryka czerwona do dekoracji
1 peczek szczypiorku
Bulki przekroic i podpiec na grillu lub na suchej patelni. Cebule i salate oczyscic. Cebule i pomidory pokroic w plastry. Na bulkach ukladac pomidory, salate, cebule, mortadele. Udekorowac Majonezem, papryka i szczypiorkiem. Przykryc wierzchami. Podawac na goraco.
Czas przygotowania: 10 minut
przepis na tzatziki
ogórek - obrać - utrzeć na tarce - ja ucieram na tych małych oczkach
żeby nie czekać aż odejdzie woda starty ogórek wrzucam do praski do ziemniaków (taka sama, jak praska do czosnku, tylko 5 razy większa - można kupić w ikei) i odciskam wodę.
Potem wrzucam duży jogurt naturalny, 1 serek "Twój smak" (żeby uzyskać większą gęstość). Jak jeden jogurt to za mało, to uzupełniam czym popadnie z mleka (kefirem, śmietaną, itp). Potem mieszam, mieszam, mieszam, solę do smaku. Wciskam dwa ząbki czosnku. Sypię oregano (mogłaby być mięta), wrzucam pokrojone drobno czarne oliwki i dodaję łyżkę oliwy exra virgine. Mieszam, mieszam, mieszam i na koniec sru do lodówki na dolną półkę.
Chyba już lepszego się nie da zrobić. No ew. możnaby lekko zakwasić sokiem z cytrynki.
Do pieczonych ziemniaczków jeszcze robię takie sosy. W ogóle uwielbiam zimne śmietano-podobne rzeczy
- twójsmak, cebulka w kostkę podsmażona na złoto na maśle, jogurt, parmezan granulowany (może być polski - on tylko zagęszcza sos - działa po 15 minutach - pęcznieje i odciąga wodę z tego dipu) - dodając do tego mleko UHT można wyregulować konsystencję - tego dipu nie trzeba solić - twójsmak i parmezan są dostatecznie słone
- i jeszcze wyobrażam sobie taki dip - raz go chyba zrobiłem i był bajeczny twójsmak, jogurt, sok z cytryny, parmezan (tym razem jak najbardziej firmowy, bo go będzie wyraźnie czuć w dipie), i jakieś świeże ziółko (bazylia, oregano, mięta) - trzeba sporo tej cytryny wcisnąć i można też wrzucić posiekaną skórkę z cytryny (samo żółte, bez białego) - wtedy aromat jest powalający
- o i jeszcze taki jeden - twój smak, jogurt, musztarda z kulkami gorczycy, sól do smaku, można dać łyżkę majonezu
Te dipy to nie tylko do ziemniaczków. Można nimi smarować krakersy, maczać paluszki, marchewkę albo seler naciowy pokrojony w pałki. Wszystkie należy schłodzić i podawać na zimno. Do wszystkich można dodać majonezu (dekoracyjny winiary), jak ktoś lubi tłuściej.
Gurmańska pljeskavica :
1 kg siekanego mięsa wołowo-wieprzowego
2 posiekane strąki ostrej papryki
15 dag startego wędzonego żółtego sera
15 dag posiekanej wędzonej słoniny
Mięso dobrze wyrób , wymieszaj z resztą składników i uformuj 4 płaskie kotlety . Upiecz na ruszcie z obu stron ( stopień wysmażenia wg uznania ) .
Najbardziej podoba mi się geneza nazwy potrawy :
gurmańska to znaczy taka , którą naje się porządny facet . Nie żaden tam pusty talerz z misterną dekoracją i kawałeczkiem mięsa posrodku
Vesalica :
1kg schabu środkowego
4 plastry ostrego żółtego sera
4 plastry suszonej dojrzewającej szynki
oliwa , czosnek
Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów . Do każdej porcji włóż plaster żółtego ostrego sera i suszonej szynki . Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie , co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem .
To są przepisy z Bałkanów i chyba dla brydżystów , bo są tylko 4 porcje
Ziemniaki z grzybami z grilla
Składniki:
8 średnich ziemniaków
4 duże liście kapusty
2 szklanki grzybów suszonych
2 łyżki masła
1 1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
8 plastrów wędzonej słoninki (może być boczek)
1/4 łyżeczki chili
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i podgotować w całości (około 20 minut, aby jeszcze były twarde), odstawić do ostygnięcia. Liście kapusty umyć, przekroić na dwie części, wyciąć główny "nerw" i zblanszować w wodzie z solą.
Przygotować farsz; namoczone (przez około 3 godz) grzyby ugotować, grubo posiekać. Na maśle, na patelni zeszklić drobno cebulę pokrojoną w pół-talarki, dodać do niej grzyby, dusić do miękkości podlewając wodą z gotowania grzybów (około 1 godz.), na koniec duszenia przyprawić chili oraz solą i pieprzem, trzymać na ogniu do zredukowania płynu.
Ziemniakom ściąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką i nadziać farszem, (układając po pół plasterka słoniny na spód i wierzch farszu), posmarować ziemniaki oliwą i owinąć w liście kapusty. Kawałki folii aluminiowej posmarować oliwą i zawinąć osobno każdy ziemniak.
Grillować na średnim węglu około 20 minut.
Brzuchu napisał(a):Ma ktos z was moze plany grila murowanego albo linki do takowych? Bo pomyslalem ze fajnie by bylo miec takiego
kilkujadek napisał(a):Dołanczam się do prośby . Jeżeli ktoś ma takowe plany to prosimy zapodać !
DeadOrAlive napisał(a):Szukam planów/projektów grilla murowanego. Wczesniej Amistad podawał linki, ale tam są tylko obrazki. Szukam dokładnego planu z wymiarami i co i jak ma być zrobione.
Pustelnik napisał(a):niewiem czy już był
Kebab
Zip napisał(a):robimy nozem takie rowki i na przemian
Red napisał(a):takie grzanki robi grubas makłowicz
Red napisał(a):czy ktoś poda coś extra...
radziuBYCZEK napisał(a):Kiełbase grilową
radziuBYCZEK napisał(a):ja zawsze używam z serem w śrrodku
radziuBYCZEK napisał(a):(nie wiem czy już był)
pcchack napisał(a):Kielbasa, miesiwo lub co tam chcecie
pcchack napisał(a):wstzykujemy sobie do kielbasy
pcchack napisał(a):rozcinamy troche kielbaski
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości