


Autor postu otrzymał pochwałę
SER napisał(a):Można dodatkowo polać piwem
SER napisał(a):podajemy z piwem
Wiek: 13
M@ikel napisał(a):Według uznania piwo, wódka, nalewka, co kto lubi
Wiek: 7
krisu napisał(a):nie wiecie że do grila najlepszy jest SOCZEK jabłkowy?
krisu napisał(a):ehh... ta dzisiejsza młodziez.
Dzwonki Łososia ( ilość zależy od liczby konsumujących)
Posolić i nasmarować oliwą (z 1 tłoczenia)
przed smażeniem skropić sokiem z cytryny
Brzuchu napisał(a):plany grila murowanego
Z czego budować
Konstrukcja. Do budowy grilla nadają się wy-łącznie materiały mrozoodporne: bloczki betonowe i silikatowe, cegły klinkierowe i kamienie naturalne, które muruje się na zaprawę cementowo-wapienną.
Nie nadają się natomiast żadne elementy porowate i nasiąkliwe, takie jak beton komórkowy, pustaki ceramiczne czy elementy gipsowe. Grill wymurowany z takich materiałów będzie bardzo nietrwały - zacznie się rozpadać już po pierwszej zimie z powodu rozsadzania materiału przez zamarzającą w porach wodę.
Do budowy potrzebne też będzie zbrojenie oraz ruszt i oparcia do rusztu.
Palenisko. Na elementy, które będą się rozgrzewać od ognia, trzeba użyć materiałów odpornych na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych.
Uwaga! Do budowy paleniska nie nadaje się cegła szamotowa. Wprawdzie jest ona odporna na wysoką temperaturę, lecz można ją stosować jedynie wewnątrz pomieszczeń - niezabezpieczona przed opadami łatwo ulegnie zniszczeniu.
Kształt i wymiary
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie grilla, dobre odprowadzanie dymu i wygodną obsługę, warto zachować następujące parametry:
- wysokość podstawy (odległość od gruntu do poziomu płyty paleniskowej) - 60-70 cm nad poziomem terenu;
- szerokość paleniska dla 4-osobowej rodziny - 70 cm, głębokość - 40 cm;
- wysokość ścianek osłaniających otwarte palenisko - 30-50 cm;
- krawędź okapu - 60-70 cm nad płytą paleniskową.
Nieopodal paleniska warto urządzić miejsce do przygotowania i spożywania potraw. Forma grilla może być dowolna, ale warto ją dostosować do stylu domu i ogrodu.
Pytoo napisał(a):praktyczniejak sie pochylasz nad grillem to dym leci ci w twarz:
Amistad18 napisał(a):jaki dym.
Amistad18 napisał(a):na żar jakieś mięsko
kilkujadek napisał(a):Amistad18 nie używasz ruszta ?Mr. Green
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości