W zasadzie mam dwa pytania. Może zacznę od tego mniej ważnego, otóż zauważyłem że od pewnego czasu sporo osób ma opcję wysyłania szybkich wiadomości (prawdopodobnie po naciśnięciu jednego klawisza) i wygląda to następująco (podaję oryginalne przykłady):
Pomocy!!! Jakiś debil zaraz mnie skuje!!! ;
Osłaniaj mnie, zaraz go skuję! ;
Przepraszam, nie chciałem!!! i tym podobne. Dowiedziałem się że umożliwia to jakiś plik (o ile ta osoba nie kłamała), ale to bardzo możliwe, bo posiadanie kolorowego nicka też umożliwia podmiana pliczku. Problem w tym że nie mam pojęcia co to za plik. Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o odpowiedź. No i teraz drugie pytanie - poważniejsze. Problem dotyczy cheaterów. Jeśli ktoś lubi grę przez sieć to wie doskonale jak cheaterzy są znienawidzeni - nie bez powodu. W singlu mogą sobie oszukiwać ile chcą - mnie to nie obchodzi, ale w multiplayerze cheatowanie jest już żałosne, nie będę dalej wymieniał argumentów przeciw cheaterom bo każdy prawdziwy gracz doskonale je zna, chodzi mi jedynie o możliwość wykrycia takich oszustów. Szukałem anti-cheatów do tej gry, ale znalazłem jedynie
sw4tcha który wymaga aby wszystkie osoby miały zainstalowany program i były podłączone do kanału IRC - to może mieć sens jedynie w klanówkach z innymi klanami, a i to jest lekkim utrudnieniem, nie każdemu chce się tak bawić. Natomiast zależy mi na tym żebym mógł wykryć oszustów wśród zwykłych graczy i rekrutów. Tych drugich w szczególności. Trafiłem raz na kolesia który strzelał do mnie zanim zdążyłem go jeszcze zobaczyć. Gdy go o to zapytałem zaczął się tłumaczyć że ma najlepszy model karty dźwiękowej na świecie - natomiast gdy zaraz po tym podkradłem się nie wydając żadnego dźwięku i zarobiłem kulkę w łeb powiedział że to
kobieca intuicja
- facet z kobiecą intuicją? Chyba raczej z wall hackiem, ale tego udowodnić nie mogłem. Wystarczyłby screen z programu i niepodważalny dowód gotowy. Ale co zrobić gdy jedyny znany mi anti-cheat wymaga instalacji na komputerze sprawdzanej osoby? Bardzo proszę o pomoc.