To tak dzięki wszystkim za odpowiedź a teraz ja odpowiem wam;)
jackman napisał(a):najlepiej brac sobie materialy z lektur, jak dla mnie zdecydowanie za duzo tych filmow przez co sam sobie komplikujesz bibligrafie
Nie chce brać materiałów z lektur bo lektury to lektury i komisje mają je oklepane a ja nie jestem takim geniuszem żeby znaleźć coś odkrywczego w lekturach;)
kjubus napisał(a):mark1991, z doswiadczenia wiem, ze wystarcza 2 ksiazki i 2 filmy. wiec z twoich filmow bym co nieco wyrzucil. joker - nie mial zasad. sam sie okreslil, ze jest "niczym pies biegajacy za autami - robi to, choc nie wie, co mialby zrobic, gdyby faktycznie ktorys zlapal". a batman nie jest zbrodniarzem:P
Właśnie ten brak zasad jest zasadą według, której Joker działa fakt faktem trochę to zamotane jest;)
Batman zgodnie z literą prawa jest zbrodniarzem - jest poszukiwany przez policję - działa niezgodnie z prawem tyle, że on walczy ze "złymi"
w V jak Vendetta sam V nie jest tez zbrodniarzem - on walczy o cos a efektem ubocznym sa te jego akcje.
No w sumie tu masz rację V się nie nadaje, musiałem sobie przypomnieć film;)
osobiscie uwazam, ze wybor ojca chrzestnego jest genialny do tej prezentacji;) co do materialow, opracowan etc. - idz do swojej biblioteki publicznej i popros jakas pania o literature dot. konkretnych filmow i ksiazek. bedziesz mial mase materialu, obiecuje ci (o ile filmy beda dosc stare - tak z 5 lat minimum)
a co do ksiazek - pamietaj SAMEMU okreslic pole dzialania. nie musisz calej ksiazki podawac. moze byc np. OJCIEC CHRZESTNY, nr ISBN XXX, str 1-30 (wlasnie na weselu connie bylo pieknie pokazane - ze mimo, ze mogl zlecac zabojstwa etc, to skoro corka ameriga bonasery nadal ZYLA, to nie mogl poslac do piachu sprawcow tego nieszczescia - ale poslal ich na kilka miesiecy do szpitala);)
Dzięki za radę po nowym roku wybiorę się do biblioteki;)
Scena z wesela jest ok tylko ja bym dodał jeszcze zabicie Fanuchiego (młody Vito).
co do filmow - mozesz zaproponowac jeszcze PULP FICTION i relacje miedzy Marsellusem Wallecem a Butchem. (nie chce mi sie juz rozpisywac na ten temat)
Jakoś mi się nie wydaję, że Pulp Fiction będzie pasowało do tematu.[
quote="Jasinek"]
mark1991 napisał(a):Siedem - film
Pozycja obowiązkowa w tym temacie

moim skromnym zdaniem...
Facet zabijający ludzi którzy dopuścili się jednego z grzechów głównych

Doooobre

mark1991 napisał(a):Jako literaturę przedmiotu chciałem wziąć:"Ojciec Chrzestny" Mario Puzo"Zbrodnia i kara" Fiodor DostojewskiSiedem - filmGhostdog droga samuraja - film
Myślę że to dobre połączenie. I starczą 4 tytuły. Lepiej troszku skupić się na postaciach, ich motywach niż wymieniać nie wiem ile książek i powiedzieć: Był zbrodniarzem z zasadami.
Jeszcze możesz looknąć na Death Sentence - Bacon zabija członków gangu którzy zabili mu syna. Chociaż może nie kombinuj. Dobre tytuły dobrałeś.[/quote]
Też tak myślałem żeby nie szukać na siłę 5 książki czy filmu;) dzięki za odpowiedź;)
RufuS* napisał(a):Od razu na myśl przyszedł mi Dexter

W sumie jest w wersji książkowej...
http://www.allegro.pl/item858087826_jeff_lindsay_dexter_komplet_4_nowe_wys_w_24h.html
Dextera nie trawie jakoś mi nie pasuje ten serial fakt do tego tematu jak znalazł ale nie mogę się do niego przekonać.