Aktualny sprzęt w syg. Zakupiłem niedawno te pamięci. Ustawiłem je na: 2,5-2-2-5 1T i w Memlock index value (to chyba jest dzielnik pamieci) na 250 MHz (czyli DDR 500). Nie wiem czemu, ale to jest max. No ok skoro pamiątki są ustawione i wszystko działa to pora na dorzucenie procka. Więc zmniejszam HT link do 4x MHz do 250 i mam 2,2 GHz (dodam, że w takim ustawieniu wszystko pięknie chodziło przed tym jak kupiłem te pamięci) no to daje save i zdziwienie. Komp nie rusza. No to zmniejszyłem szynę do 230 i to samo. wkurzyłem się i zrestartowałem ustawienia pamięci i save (szyna dalej była na 230) i restart. Zmniejszylem dzielnik do 166 MHz i w końcu ruszyło, ale jak zwiekszyłem szynę do 250 to znowu "zgon". Dlaczego przy tych pamięciach nie mogę ruszyć FSB? Zalezy mi na tym żeby chociaż procka przekręcić do 2,2 GHz.
ps. ustawienia procka mam standardowe i pamięci jak wyżej -> 2,5-2-2-5 1T i w Memlock index value (to chyba jest dzielnik pamieci) na 250 MHz (czyli DDR 500). Po jakimś czasie pracy restart kompa, więc o co tu chodzi? Czemu pamięci i procek nie mogą być razem skręcone?
Inna sprawa. Piszecie, że ustawiliście pamięci na np. 270 MHz może ktoś mi powie gdzie to się robi, bo może ja coś sknociłem tym dzielnikiem pamięci (przypomnę, że max to 250 przy czym kolejna mniejsza to 233). Chyba, że częstotliwość pamięci ustawia się przy FSB równocześnie kręcąc procka i pamięci

W każdym bądź razie chce mieć wszystko jak najwydajniej przekręcone.