przez Arobar 07 Lut 2009, 15:54
Jak już pisałem wcześniej kabel sprawdzałem podłączając do drugiego komputera i nie było problemu. Nie widać na nim żadnych uszkodzeń, ani nic co mogłoby niepokoić. Kable w routerze też przekładałem, ale zawsze źle działa jeden komputer (ten sam).
Z tego co zaobserwowałem problem dotyczy tylko danych pobieranych, dane wysyłane są bez problemów. Zazwyczaj upload jest wyższy niż download. Musi to być jakoś powiązane ze stratami danych. Jeszcze udało mi się ustalić, że wysyłając małe ilości danych większość wraca. Jednak gdy wyślę więcej niż 2000-3000 bajtów, mało co powraca. Przy 10000 strata zawsze wynosi 100%. Na drugim PC nawet wysyłając 55000 odpowiedź z routera powraca bez problemu w 27ms.
Czy jest to możliwe, że to płyta główna? Dziwne jest to, że wszystko działa jak należy. Nie zauważyłem żadnej niestabilnej pracy czy problemów z czymkolwiek innym. Najbardziej prawdopodobna wydawała mi się karta sieciowa jednak jej wymiana nie dała efektów. Problem pozostaje ten sam, więc jestem zmuszony szukać dalej.
Raczej nie jest możliwe by to była wina systemu operacyjnego, gdyż sprawdzałem wszystko na windowsie i na linuxie.