Za wszystkie wypowiedzi z góry dzięki

pozdro
FOSTER napisał(a):są części słabej jakości i szybko się psują
jedynie musisz mu dac miejsce do "oddychania".
To może ja się wypowiem:-)
Prenumerowałem Chip'a od roku '97 i czytałem każdy artykuł, mówię to, żeby przytoczyć informacje z pierwszego artykułu dotyczącego tematu Xbox 360 vs. Ps3. Owy artykuł był dłuuugo przed premierą Xbox'a 360 i informacje w owym artykule były podawane teoretycznie na podstawie zapowiedzi Sony i Microsoft'u. Moce procesorów były wtedy przedstawiane następująco:
PS3 - 1 terraflop - 4 x 8 = 32 rdzenie, (4 procesory CELL każdy po 250 gigaflopów)
Xbox 360 - 2,2 terraflopa - 3 rdzenie.
Więc już można było sobie odpowiedzieć na pytanie: "co lepsze"?? Nie mówię, że tak jest, że Xbox 360 jest lepszy, ale chodzi mi o pierwsze wrażenie.
Na drugi ogień idzie grafika. Dokładnie nie pamiętam, ale wiem, że Xbox 360 miał mieć, i nic się nie zmieniło, grafikę ze stajni ATI, a co do PS3 to informacji o grafice nie było. Ale miały mieć porównywalną moc obliczeniową. Co prawdą się nie okazało.
I jeszcze inne informacje, po przeczytaniu których i ogólnemu zapoznaniu się z artykułem można było wywnioskować, że Xbox 360 będzie górą.
Minęło sporo czasu i wyszedł Xbox 360. Spekulacje co do mocy procesora się potwierdziły, spekulacje co do grafiki też.
Ogólnie Xbox 360 jest potężną maszyną i prezentuje się wyśmienicie. Ale wiadomo, że Sony nie śpi i też ma w zapleczu potworka.
I stało się. Mamy na rynku dwa giganty, które toczą ze sobą wojnę.
Odpowiem na pytanie co jest lepsze: PC, Xbox 360 czy PS3?? Jest to moje zdanie i daje 99%, że napotkam krytykę i wyśmianie ze strony innych użytkowników, ale mam do czynienia z komputerami od '97 roku i czytam Chip'a(gazetę dla profesjonalistów bez dwóch zdań) i mam nadzieje, że wiem co mówię:
Xbox 360 i PS3 to konsole, które podobno wyprzedzają PC o epokę albo i więcej. Mówię o możliwościach wydajności. Ale niestety nie zgadzam się z tym. Obecne karty graficzne mają taką wydajność, że spokojnie mogą dorównywać konsolą. Dlaczego tego nie robią?? Ograniczenia nałożone przez OpenGL i DirectX. Jak mi ktoś powie, że to nie prawda to wysmieję. Krótko: Doom 3 pod Windows'a ma minimalne wymagania procka 1.5GHz, a pod Linux'a 1GHz, jest różnica?? i to jeszcze jaka!! A co dopiero jak się
zoptymalizuje grę do samego sprzętu bez ograniczeń systemu operacyjnego i bibliotek wykonawczych.
Za przykład można dać Xbox'a(pierwsza edycja):
Pentium 3 700MHz
GeForce 3 Ti
Mamy komponenty z komputera rodem wzięte. Poskładajmy takiego samego kompa i spróbujmy osiągnąć taką grafikę(Project Gotham Racing 2). Nie ma opcji. A jak się prezentuje Xbox?? Pięknie. Zwłaszcza wtedy jak wyszedł to PC'towcy mogli sobie pomarzyć o takich grach.
Gramy dalej: Wydajność Quad Sli daje gigantyczne pole do popisu dla twórców gier, pod warunkiem, że na przeszkodzie nie stoi Microsoft ze swoim DirectX'em. Co do procesorów to racja, że konsole są bagatelnie mocniejsze od PC, ale jest coś takiego jak PhysX(sprzętowy akcelerator fizyki dla nie kumatych), który odciąża procesor od generowania fizyki w grach. Więc spokojnie 3.0 GHz można dobrze wykorzystać, a jak jest już dwórdzeń i H-T(Pentium) to mamy jeszcze więcej możliwości.
Podsumowanie:
To nie sprzęt się liczy tylko programiści. Bo jeśli twórcy gry uznali sobie, że ich dziecko będzie wykorzystywało Shader Model 2.0 to żaden sprzęt nie zrobi z tego Shader Model 2.5 czy 3.0, bo na to nie pozwala silnik graficzny gry. Proste.
Jadąc dalej tym tropem można łatwo wnioskować, że porównywanie konsoli na tej samej grze nie przynosi skutku, bo wtedy wyświetlanie grafiki zależy od telewizora jaki mamy:-P Oglądałem screeny z kilku gier na PS3 i na Xbox'a 360 i różnicy nie było. Dlaczego?? Bo obie konsole wykonywały to samo. Generowały grafikę taką jaką żąda gra. Porównywać można np:
PS3 + NFS Most Wanted vs. Xbox 360 + Project Gotham Racing 3
albo PS3 + NFS Carbon vs. Xbox 360 + Project Gotham Racing 4
Ale wtedy też wojnę toczą gry, a nie konsole.
Mam nadzieje, że moje zdanie na ten temat wniesie trochę do obiegu. Dziękuje. Pozdrawiam wszystkich.
Wypuszczone jakiś czas temu po cichu przez Microsoft, nowe wersje konsol XBOX 360 Premium zaopatrzone w wyjścia HDMI, wciąż zawierają GPU i CPU wyprodukowane w technologii 90nm. Oznacza to, że nie są to jeszcze wersje 65nm, oczekiwane ze względu na niższy pobór prądu oraz obniżoną temperaturę pracy i poziom hałasu generowanego przez konsolę.
Nie oznacza to jednak, że nowa rewizja XBOX 360 Premium nie przyniosła za sobą żadnych zmian poza HDMI. Przeciwnie, zawiera ona nowy system chłodzenia z dodatkowymi radiatorami oraz systemem heat-pipe, który sprawia, że ciepło jest znacznie lepiej odprowadzane, a konsole powinny potencjalnie być znacznie mniej awaryjne niż dotąd.
Decydując się na konsolę Microsoftu warto więc wybrać wersję Premium z HDMI, a najlepiej poczekać jeszcze kilka miesięcy na kolejną odsłonę z procesorami wyprodukowanymi już w technologii 65nm.
Ziomek* napisał(a):Ale podobno na PS3 jest lepsza grafika
ale wydaje mi się że to Xbox ma mocniejszy układ graficzny
Ziomek* napisał(a):Ale podobno na PS3 jest lepsza grafika i gdyby nie cena brałbym pleya mimo iż jest na razie na niego mało gier bo jestem już do niego przyzwyczajony
Ronaldinio napisał(a):zdecydowanie X360 jest na niego wiele gier
kjubus napisał(a):tylko, ze nagrywarki blu-ray kosztuja drugie tyle, co PS3, a i gry zajmuja po sporo ponad 20GB, a o cenach plyt juz nawet nie wspominam. moim
kajtekjr napisał(a):e wzgledu na lepszego pad'a ktory jest znany własciwie od PSX'a
Skoro jest porownwalna to lepiej wybrac Xboxa bo jest tanszykajtekjr napisał(a):.. a grafika jest porównywalna..
tylko, ze od premiery ps2 minelo 7 lat! moim zdaniem PS3 prawdziwa popularnosc bedzie mialo za 2-3 lata, bo to, co jest teraz, to dopiero namiastka.kajtekjr napisał(a):Tak samo bylo jak, w PS2 pojawił sie naped DVD i co jest dzisiajNagrywarka kosztuje 115 zł (pionier) a dobra plytke kupisz za 1.50 - 2 zł..
co do awaryjnosci - 3 moich kumpli juz od dluzszego czasu ma xa (ja dopiero zbieram kase):) i zaden nie byl jeszcze w serwisie, a "najmlodszy" ma juz pol roku stazu. a co do glosnosci - gralem i slyszalem, naped chodzi tak, jak przecietny napeed optyczny w kompie, gdy wchodzi na maksymalne obroty (chyba ten w x-boxie jest nawet cichszy)Ziomek* napisał(a):No właśnie gdyby nie awaryjność xpudła to bym sie na niego skusił ... No ale nie chce co chwila biegać do serwisów
A jak jest z głośnością napędu Bo słyszałem że chodzi dość głośno i jest to uciążliwe
kjubus napisał(a):tylko, ze od premiery ps2 minelo 7 lat!
kjubus napisał(a):moim zdaniem PS3 prawdziwa popularnosc bedzie mialo za 2-3 lata
Gipkoszy napisał(a):Skoro jest porownwalna to lepiej wybrac Xboxa bo jest tanszy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości