Mam prośbę o pomoc w ustawieniu routera:
Posiadam sieć LAN w której działa kilka komputerów (niektóre ze stałym a niektóre ze zmiennym IP poprzez DHCP).
Struktura jest taka:
DSL wchodzi do Routera CellPIPE 2013 od TPSA. Ten router rozsyła internet po sieci LAN do 7 komputerów. IP jest nadawane poprzez ten router (DHCP) automatycznie ale kilka komputerów posiada na stałe wpisane IP "z reki", sygnał z Routera CellPIPE (nazwijmy go TEPSA) wchodzi do SWITCH'a a z niego po kablach LAN do komputerów. Sieć działa idealnie bez zastrzeżeń.Co bym chciał:
Posiadam jeszcze jeden router TP LINK TL-WR543G i chciałbym żeby ten router działał jako rozsyłacz WI-FI (mam wifi w tym TEPSA ale stoi daleko i potrzebuje sygnału bliżej)
Chcę również żeby sygnał który dojdzie po LANie do TPLINKA mógł zostać rozesłany za pośrednictwem wbudowanego SWITCH (4 porty). Jeśli ktoś ma takiego TPLINKA to poproszę o sugestię
Podsumowując:
sygnał z TEPSA kablem LAN do Switcha potem kablem lan do TPLINKA a z tplinka zarówno LANEM do komputera jak i po WI-FI "w powietrze".
Jak to poustawiać, jakie IP ustawić w TPLINKU, jak ustawić TPLINKA jako AP client czy jako AP Router, co powyłączać -firewalle, NATy, Proxy itd.
Mam nadzieje ze w miarę jasno opisałem problem.
Pozdrawiam