
Kurczak curry w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi z kurczaka lub filety z drobiu
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
jogurt naturalny lub gęsty kefir
przyprawa curry
pieprz
1 duża cebula
papryka ostra w proszku
pieprz
masło
oliwa z oliwek
kolendra mielona
sos sojowy
ryż
vegeta
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w talarki. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić cebulę. Smażyć, aż cebula zeszkli się. Dodać łyżkę oliwy, poczekać aż się podgrzeje, dodać paprykę. Posypać curry, dodać trochę sosu sojowego, wymieszać, przykryć i dusić przez okolo 5 minut. W tym czasie pokroić piersi z kurczaka na kawałki 2cm x 2cm. Ugotować ryż (przepis poniżej). Podsmażoną paprykę i cebulę przełożyć do jakiegoś naczynia (na czas smażenia kurczaka). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Jak oliwa będzie bardzo gorąca, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostra papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak zarumieni się. Dodać wcześniej przygotowaną paprykę i cebulę. Smażyć przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy (przepis poniżej). Zalać kurczaka sosem i dusić przez 3 minuty. Prawdopodobnie jogurt się zważy, nie należy się jednak tym przejmować. Podawać z ryżem i czerwonym winem lub piwem.
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Zagotować wodę z dodatkiem vegety zamiast soli. Ugotować ryż, ale nie dopuścić do przegotowania! Gorący ryż wymieszać z masłem (1 łyżka masła na 200g ryżu).
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wymieszać jogurt (lub kefir) z łyżeczką curry, dodać trochę pieprzu i 3 łyżki sosu sojowego. Dobrze wymieszać.
Autor postu otrzymał pochwałę