Witam, przy okazji pobierania przeglądarki z właściwościami korekcji grafiki Xn View z witryny Dobre Programy, przejął moją przeglądarkę wirus o nazwie My Start Search. Zmodyfikował on Internet Explorer, Google Chrome, Firefoxa i Operę, a także zmienił wpisy rejestrowe w nich (za wyjątkiem IE), co sprawdziłem, klikając na właściwości skrótów na ekranie do tych przeglądarek. W panelu "dodaj bądź usuń programy" mam także mystartsearch ważący 61 MB. Jaką radzicie najskuteczniejszą drogę usunięcia tego porywacza? Przeszukiwanie systemu wykazało jeden folder i cztery pliki o tej nazwie lub ją zawierające zmodyfikowane 16 i 17 października 2015. Inne wyszukiwane odnalazło pliki o nazwie search protector, ale mające daty modyfikacji z 2011 i 2012 r., stąd moje dodatkowe pytanie, czy także powinienem się ich pozbyć, czy też są bez związku z infekcją i nie są szkodliwe. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Dodano Dzisiaj, 12:30:W związku z tym, że mam doświadczenie z oursurfingiem, którego aktywność w mojej przeglądarce ostatecznie zakończyło zastąpienie go przez my start search, nie podejmuję ręcznego usuwania plików i wpisów, by nie okazało się znów, że wybrałem złą kolejność działań, a wirus hula w najlepsze w mojej przeglądarce mimo zastosowania się do porad, jakie otrzymałem na forum.