Po 90 minutach (+/- 30) korzystania z WIN XP PRO 64 na ekranie pojawia mi się okno z informacją, że proces svchost.exe napotkał na wyjątek [ang. exception] i mogę rozpocząć debugowanie tego błędu w MS Visual Studio. Następstwem tego błędu jest fakt, iż przestaje działać dźwięk w jakimkolwiek procesie oprócz jednego. To znaczy jeśli przed pojawieniem się tego błędu proces A, B oraz C odtwarzały muzykę (na przykład firefox-youtube, winamp i powiedzmy jakaś gra) to od tego momentu tylko jeden z procesów może to zrobić. Gdy próbuję uruchomić jakiekolwiek mp3 w Windows Media Player otrzymuję taką informację.
Reboot komputera natychmiast pomaga.
Przyczyną tego problemu może być zainstalowany niedawno modem Huawei e3131 - podczas instalacji zignorowałem ostrzeżenia, że sterowniki nie są podpisane cyfrowo. Od tego momentu zaczęło się to wszystko dziać.
Po desasemblacji w MS Visual Studio otrzymuję bełkot tysiąca instrukcji ASM wśród których widnieje linia która spowodowała błąd (cmp cośtam). Znam assamblera ale analizowanie całego programu zajęłoby parę miesięcy.
Jak rozwiązać ten problem? Przywracanie systemu prawdopodobnie naprawiłoby usterkę jednak zarazem usunęło by sterowniki do tego modemu przez co nie działał by on.
edit:
Kolejny zrzut ekranu http://up.programosy.pl/foto/exception.png